ДА ЛИ ЗНАТЕ КО ЈЕ Вучићев кум?

„Знаш ко је Никола Петровић?“, пита Лидија Удовички председника ДС Бојана Пајтића на почетку сада већ свима знаног телефонског разговора. „Ко не зна ко је Никола Петровић“, одговара Пајтић, „директор ЕМС-а. Вучићев кум. Консиљере.“

До прошле недеље, када је (оспоравани) транскрипт овог разговора објављен, зацело нико у широј јавности није знао ко је Никола Петровић. Данас знају сви. Они, пак, којима је и до тада било познато његово име, често би га описивали баш као што је то учинио Пајтић. С правом или не, тек Петровић носи репутацију „Вучићевог Бебе“. Мада је познато да Вучић има и правог Бебу, што нам је обелоданила Оља Бећковић у, испоставиће се, последњем Утиску недеље који смо имали прилику да гледамо.

Петровићу, чини се, ова репутација годи, па чак и свесно подгрева такве приче о себи. Воли тако да каже како је посао у Електромрежи Србије тек 30 одсто онога што ради за премијера. О преосталих 70 одсто углавном не говори. A ако је веровати транскрипту (или „транскрипту“, како вам драже), добар део тог преосталог времена Петровић проводи рекетирајући пословне (и мање пословне) људе по Србији, у име и за рачун свог кума. Јавно предочених доказа за то нема, али то је тема која се континуирано понавља на помен његовог имена. Чак се лицитира и конкретним именима тајкуна кривих за пропаст државних банака, који зачудо нису иза решетака, док неке друге њихове колеге – јесу. Ипак, без доказа, све то остају пука чаршијска нагађања.

Поузданији подаци су да је Никола Петровић рођен 1974. године. Отац му је био директор Енергопројекта, а он је у једном периоду држао ћевабџиницу. Отад је очито напредовао. Пријатељство са Вучићем је референтна тачка његове биографије. Он је премијеру био кум на венчању, а премијер је њему крстио сина. За вршиоца дужности директора ЕМС-а постављен је на Вучићев захтев. Био је сувласник листа Правда, који је важио за Вучићев и Ђиласов заједнички медиј. Приватно се бави малим хидроелектранама. Воли да каже да је љубитељ скупих сатова и скупих вина.

Ожењен је и има двоје деце.

vucicev kum zorana mihajlovic

Фото: Електровојводина

Прислушкивањем скренули пажњу са рекетирања

Надлежнима уопште није приоритет да испитају наводе да ли је Вучићев кум и директор ЈП “Електромреже Србије”, Никола Петровић, рекетирао америчку компанију, већ им је битно да ли је уредник Телепромптера одбио полиграфско испитивање.

Оставимо тему прислушкивања са стране. Вратимо се на тему рекетирања.

Главна прича се води око тога да ли је режим СНС-а прислушкивао Бојана Пајтића или је режим ДС-а прислушкивао Aлександра Вучића. Небојша Стефановић тврди да има “кофере” пуне доказа за које је недавно сазнао. Од тих доказа ништа није објављено.

Међутим, тема око прислушкивања представља одличну диверзију са теме рекетирања. Иако министар Стефановић упорно покушава да уредника Телепромптера означи као главног криминалаца јер је објавио транскрипт разговора, намерно скреће са теме да је Вучићев кум означен као рекеташ.

Признаћете, рекетирање је кривично дело, а објављивање информација није.

Демократска странка је објавила доказе да су између ЕМС-а и америчке компаније “Continental Wind Partners” постојале одређене несугласице око повезивања ветропарка на мрежу.

У једном писму, које је потписала Лидија Удовички, наводи се да “група људи” из “јавног предузећа”, која је веома лоше обавештена, оспорава законом загарантована права инвеститора.

vucicev kum dokumenti

Фото: Teleprompter.rs

На другом документу се види како Лидија Уодвички упозорава да “није добра пракса да (ЕМС) писмима врши притисак на надлжне органе државне управе”.

– Потпуно је невероватно, ван сваке законом одређене надлежности ЈП ЕМС да на своју руку, без изјашњавања надлежног министарства и Владе интерпретира закон и вршећи притисак, и то са позиције једног утицајног јавног предузећа са моћном политичком позадином које су сви свесни, упути допис Покрајинском секретаријату у којем ЗAБРAЊУЈЕ да се омогући инвеститору остварење потпуно јасног законског права, наводи се у допису фирм “CWS”.

vucicev kum dokumenti 2

Фото: Teleprompter.rs

Пре објављивања ових докумената, министар за енергетику, Aлександар Aнтић, рекао је да ЕМС није могао да “одмогне” у реализацији инвестиције. Aнтић је такође додао да фирме које се баве производњом електричне енергије кроз обновљиве изворе по закону морају имати предност.

Како се чини, то у овом случају, из неког разлога, није било тако.

Подсетимо да је Aлександар Вучић на “Пинку” раније изјавио да је америчка фирма покушала да рекетира Србију јер је хтела да гради вертропарк када није постојала законска регулатива. Дан касније, тај исти министар енергетике, индиректно је демантовао Вучића да у Србији одавно постоји законска регулатива када су обновљиви извори енергије у питању.

Бојан Пајтић је такође објавио и имејл који је Лидија Удовички проследила војвођанским институцијама. У том писму Лидија указује на “нелегалности поступака” и “нелегитимност претензија” ЈП “ЕМС”.

Дакле, на основу докумената које је објавила Демократска странка долазимо до закључка да је тема требало да буде рекетирање и евентуално незаконито поступање ЕМС-а, а не прислушкивање!

vucicev kum dokumenti 3

Фото: Teleprompter.rs

Очигледно је да је политичарима било лаке да се баве темом прислушкивања, а не тврдњама да је неко некога рекетирао. Уместо да је Управа криминалистичке полиције истог дана позвала Николу Петровића на испитивање и полиграф, тужилаштво је експресно наредило да се испита уредникаТелепромптера Данило Реџеповић.

Министар Стефановић од уредника Телепромптера није добио име и презиме извора, нити ће га добити, па је сада идеално време да се позабави озбиљнијим темама које се односе на рекетирање или незаконито понашање надлежних у јавним фирмама према страним инвеститорима.

Међутим, да ли сте приметили да се у целом овом случају уопште не спомиње Зорана Михајловић, министарка енергетике у том периоду? Иако министарка Зорана воли да коментарише све што није у њеној надлежности, посебно је интересантно што се она ни једног јединог тренутка није огласила поводома ове теме.

Према сазнањима портала Телепромптер.рс од добро обавештених извора, Зорана Михајловић је радила на томе да смири страсти и с једне и с друге стране.

– Министарка Зорана Михајловић је покушала да испегла односе између ЕМС-а и америчке компаније. То је радила у сарадњи са покрајинским институцијама. Била је успешна. Колико је мени познато, у једном тренутку су успоставили договор, али је у међувремену Зорана Михајловић склоњена са места министра енергетике, иако је то њен фах. Нешто се у међувремену десило па је настао велики проблем, наводи извор Телепромптера.

Наравно да тема око рекетирања и Вучићевог кума неће никада бити истражена јер је Никола Петровић Вучићев кум. То позиција у држави Србији је јача од било ког политичког или дипломатског имунитета. Тачка.

Приметите како се кроз све веће афере увек провлаче три имена – Aлександар Вучић, брат Aндреј Вучић и кум Никола Петровић.

Извор: Дневни лист ДанасTeleprompter.rs

Подели: